top of page

Fysiotherapie HanzePoort

Voorheen: Fysiotherapie Centrum Ceintuurbaan

Hoofdpijnklachten

Hoofdpijn 

 

Elke vorm van pijn die zich in enig deel van het hoofd voordoet, wordt hoofdpijn genoemd. Er zijn zeer veel verschillende soorten hoofdpijn met net zoveel verschillende oorzaken.

Veel mensen hebben wel eens hoofdpijn. Als hoofdpijn elke keer terugkomt, kan dat veel invloed hebben op het dagelijkse leven. Concentreren is dan lastig en ogenschijnlijk eenvoudige zaken als lezen, muziek luisteren of een gesprek voeren kosten moeite.

 

De meeste hoofdpijnen zijn onschuldig en lossen zichzelf op, maar ernstige hoofdpijn die regelmatig terugkomt kan uw vermogen om uw dagelijkse activiteiten uit te voeren aantasten en uw kwaliteit van leven verminderen.

 

Symptomen van hoofdpijn kunnen zijn:

- een stijve nek

- bandgevoel

- zeurend, drukkend, bonken, stekend gevoel aan één kant of in het hele hoofd

- duizeligheid

- rode, pijnlijke en/of tranende ogen, wazig zien

- kaakproblemen (knappende kaken en/of stijve kaken)

 

Er is een effectieve behandeling voor een aantal vormen van hoofdpijn. De uitdaging ligt in het vaststellen van de soort hoofdpijn, de oorzaak daarvan en in het ontwikkelen van het juiste behandelplan dat zowel de frequentie als de intentie vermindert. Fysiotherapeuten kunnen helpen bij het vaststellen van het soort hoofdpijn dat u heeft.

 

Hoofdpijn en kaakklachten (temporomandibulaire disfunctie) komen vaak samen voor.

 

Wat is hoofdpijn?

Hoofdpijn, net zoals rugpijn, zijn één van de meest voorkomende van alle lichamelijke klachten en kan ook één van de meest frustrerende zijn om mee om te gaan. Pijn van elke soort in elk deel van het hoofd wordt hoofdpijn genoemd.

 

Spanningshoofdpijn (ook wel Tension Type Headache genoemd) is de meest voorkomende hoofdpijn bij volwassenen. En kan het resultaat zijn van een nek- of kaakprobleem, een slechte houding, vermoeidheid of stress. Migraine, cervicogene hoofdpijn en clusterhoofdpijn zijn ook bekende vormen van hoofdpijn.

 

Een probleem in de nek, hoofd of kaak/wangregio kan tot spanning in de spieren leiden in de nek, of hals- of wangregio. Een slechte houding kan ertoe leiden dat deze spieren overwerkt worden, wat kan bijdragen aan een hoofdpijn. Ook klemmen of knarsen van de tanden kan onderhoudend zijn voor de hoofdpijn die u ervaart.

 

Factoren die kunnen bijdragen aan de hoofdpijn zijn:

- belastende mondgewoonten zoals tandenknarsen, tandenklemmen, tongpersen of nagelbijten

- spanning in de aangezichts- of kauwspieren

- kaakpijn, kaakgeluiden of andere kaakklachten

- verminderde kracht of uithoudingsvermogen van de nek- en halsspieren

- overbelasting van nekspieren, nekpijn of andere nekklachten

- slaaphouding of andere slaapproblematiek

- lichaamshouding

- stress of andere mentale problematiek

 

Hoe kan een fysiotherapeut helpen bij hoofdpijn?

Uw therapeut zal u vragen stellen en zal onderzoek doen om de meest waarschijnlijke oorzaak van de hoofdpijn vast te stellen. Uw fysiotherapeut zal met u samenwerken om een zorgplan te maken dat aan uw doelen voldoet.

 

Hoe ziet de behandeling van hoofdpijn er uit:

  • Uw fysiotherapeut zal met u werken aan het corrigeren van de problemen die uw pijn veroorzaken en zal u helpen om de hoofdpijn te leren voorkomen door eenvoudige veranderingen in uw houding en levenswijze.

  • Verbeter de nekmobiliteit. Fysiotherapeut gebruiken een gespecialiseerde techniek, manuele therapie genaamd, om beweging te verbeteren, pijn te verlichten en om de spieren aan de achterkant van de nek te stretchen.

  • Verbeter uw kracht. uw fysiotherapeut zal u oefeningen leren om de kracht vergroten van de spieren die helpen om uw bovenrug en nek te stabiliseren om uw houding en uithoudingsvermogen te vergroten en het makkelijker te maken om zonder ongemak langere tijd te zitten of staan.

  • Verbeter uw houding. Fysiotherapeuten leren u manieren om uw houding te verbeteren. Of dat simpelweg uw borst naar voren drukken is of uw schouderbladen naar achteren en naar elkaar, kleine aanpassingen in het dagelijks leven kunnen een groot verschil maken voor uw houding.

 

Onderzoek, literatuur & artikelen 

Ontspannen
Hanzepoort-logo-hex.png

Fysiotherapie Hanzepoort

Zutphenseweg 51

7418 AH  Deventer

0570 - 234 234

info@fysiohanzepoort.nl

Hanzepoort-arcade.png

                                     NIEUW: U kunt uw afspraak online plannen.  Klik op de button rechtsboven!

bottom of page